PILATES

Pilatesharjoittelua fysioterapeuttien ohjaamissa pienryhmissä

Pilates

Pilates on kehonhallintamenetelmä, joka opettaa tietoista läsnäoloa ja keskittymiskykyä, tehostaa hengitystapaa, sekä parantaa liikkuvuutta ja ryhtiä. Pilatesharjoitus on läsnäoloa omassa kehossa tunnin ajan, jolloin ajantaju katoaa.

Ilosi pilatestunnit ovat fysioterapeuttien ohjaamia pienryhmiä, jossa jokainen asiakas huomioidaan yksilöllisesti. Pilates on Joseph Pilateksen kehittämä kehonhallintamenetelmä, jossa yhdistyvät liikkeiden hallittu tekeminen oman hengityksen rytmiin keskivartalon tuki ja nivelten keskiasento säilyttäen. Koska tämä on haastavaa, ilosi fysioterapeutit pilkkovat pilatesharjoitusliikkeitä pienempiin helpommin hallittaviin osiin ja opettavat tietoista läsnäoloa, syvennettyä hengitystapaa, keskustan aktivaatiota, lavan tukea ym. pilateksen osa-alueita rauhallisesti edeten.

Pilates on siitä mielenkiintoinen laji, että kun siinä kehittyy, samalla tiedostaa kuinka keskeneräinen on. Keho muuttuu eri elämänvaiheissa jokaisella ja pilates on siitä miellyttävä laji, että se soveltuu sovellettuna kaikille. Ilosi tunnit tapahtuvat seisten ja pilatesmatolla harjoitellen eri asentoja ja välineitä hyödyntäen.

Pilates

Suurin osa tunneistamme on yksinkertaisesti nimellä Pilates, ja ryhmän taso muodostuu osallistujien mukaisesti. Koska ryhmäkokomme on pieni, ohjaaja pystyy hyvin eriyttämään harjoittelua mahdolliset tasoerot huomioiden.

Pilates-menetelmän perusteet

Alkeiskurssimme ajoittuvat yleensä kauden alkuun, kuten tammi- ja elokuuhun. Jos alkeiskurssia ei ole saatavilla, kun haluat aloittaa harjoittelun, tule mukaan Pilates selkäryhmään. Seuraava kurssi on elokuussa Pilates perusteet ohjaajana ft Aino Palomäki.

Pilates selkäryhmä

Pilates selkäryhmä on ilosi matalan kynnyksen harjoitusryhmä, joka soveltuu uusille harrastajille ja tuki- ja liikuntaelinkivuista kärsiville fysioterapiaksi pienryhmässä. Tunnilla huomioidaan siirtymät asennosta seuraavaan ja mahdolliset haasteet kehonkäytössä. Tule sellaisena kuin olet!

Äitiys Pilates

Kurssilla käydään läpi raskausajan erityispiirteitä, joita nykytutkimuksen valossa tulisi huomioida raskausajan liikunnassa. Pilates harjoitus tehdään oman hengityksen tahtiin ja soveltuu hyvin harjoitusmuodoksi koko raskausajan, vaikkei aiempaa harjoitustaustaa olisikaan. Pilates harjoitusliikkeet tehdään syvennetyn lateraalihengityksen tahtiin, mutta kurssilla opetellaan myös rentoutumista palleahengityksen avulla.

Äitiys Pilates on sovellettua pilatesharjoittelua ja siinä keskitytään lantionpohjan tunnistamiseen ja rentouttamiseen, kehonhahmotuksen ja -hallinnan paranemiseen, hengitysharjoituksiin sekä liikkuvuusharjoitteluun – unohtamatta kehoa vahvistavia liikkeitä. Tunnilla saa myös vinkkejä ergonomiaan ja raskausajan liikuntaan ja synnytyksen jälkeisiin juttuihinkin.

Kurssin ohjaaja on koulutettu äitiysfysioterapeutti, joka on kokenut useamman kerran raskauden, synnytyksen ja niistä kuntoutumisen, sekä syventänyt ammatillista osaamistaan lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia ja vatsalihasten erkauman kuntoutus täydennyskoulutuksissa.

Raskaus etenee aina yksilöllisesti ja Äitiys Pilates harjoitusryhmässä onkin tarkoitus, että jokainen tekee harjoitusta omalla tasollaan kehoaan kuunnellen. Ohjaaja auttaa harjoittelijoita löytämään hyvän asennon tyynyillä, vilteillä ja palloilla tukien tarpeen mukaan. Ryhmässä saa vertaistukea ja mahdollisesti myös uusia äitiystäviä.

Baby Pilates

Baby Pilates edistää synnytyksestä palautumista rauhallisilla, mutta tehokkailla harjoitusliikkeillä. Ryhmässä kiinnitetään erityistä huomiota lantionpohjanlihasten vahvistamiseen ja vatsalihasten erkauman palautumiseen. Tunneilla käydään läpi turvallisia harjoitusliikkeitä, joita voi tehdä päivittäin myös kotona. Baby Pilates -kurssiemme ohjaajina toimivat äitiysfysioterapiaan erikoistuneet fysioterapeutit. Kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa pilatesharjoitustaustaa.

Pilates-menetelmä soveltuu hyvin ensimmäiseksi liikuntamuodoksi kävelyn ohella synnytyksen jälkeen. Baby Pilates-kurssille voi osallistua noin 6-8 viikkoa synnytyksen jälkeen voinnista riippuen. Suosittelemme käyntiä äitiysfysioterapeutin vastaanotolla ennen kurssille osallistumista, mutta tämä ei ole pakollinen. Vauvat ovat tervetulleita mukaan Ilosi fysioterapiavastaanotolle.

Baby pilates soveltuu synnyttäneille äideille. Kyseessä on äitiysfysioterapeutin ohjaama pilates-pienharjoitusryhmä, johon vauvat ovat tervetulleita mukaan.

Voima Pilates

Itsensä haastaminen ja omien rajojensa kokeileminen on tosi voimaannuttavaa! Jos ei rajojaan koskaan ylitä, ei myöskään opi tietämään, missä ne menevät. Tunnille tullakseen ei siis tarvitse olla valmiiksi voimakas, tunnillahan sitä sitten harjoitetaan. Myös voimapilates tunneilla jokainen tekee harjoituksen omalla tasollaan kuten muillakin tunneilla – sillä variaatioitahan pilateksessa riittää! Pienryhmässä ohjaaja pystyy antamaan jokaiselle sopivasti haastetta. Pilateksen perusteet, kuten lanneselän neutraaliasennon hallinta, on kuitenkin hyvä osata voimatunnille tullessa. Voimatunneilla liikkeet tehdään virtaavampana sarjana, lyhyemmillä opetustuokioilla. Tunneilla tehdään enemmän klassisen pilateksen liikkeitä sekä muita kehonpainoharjoitteita. Tunnin lopuksi tehdään rentoutumisharjoitus.

Flow Pilates ’75

Flow Pilates on lajia pidempään harrastaneille virtaavana sarjana etenevä harjoitus. Tunnin loppuun on otettu lisäaikaa dynaamiselle ja/tai passiiviselle liikkuvuusharjoittelulle ja tunnin rauhalliselle lopetukselle tietoisen läsnäolon harjoitukseen rentoutuen. Tunnin kesto on muista ryhmistämme poiketen 75min.

Lämpö Pilates

Lämpö Pilates alkaa seisten tehtävällä lempeällä lämmittelyllä ja etenee mattopilates harjoitusliikkeisiin, joissa keskitytään erityisesti liikkuvuuden lisäämiseen. Harjoitteet tehdään virtaavana sarjana oman hengityksen tahtiin. Jokainen asiakas harjoittelee omalla tasollaan, ja ohjaaja voi tarvittaessa eriyttää ja antaa asiakkaalle seuraavan tason harjoitusliikkeen. Tunnin lopuksi rentoutusharjoitus.

Harjoitustila on noin +26°C tunnin aikana. Lämpö lisää lihasten joustavuutta, jolloin harjoittelu voi tuntua miellyttävämmältä. Lämmön vaikutuksesta pintaverenkierto ja aineenvaihdunta tehostuvat, joten tunnille kannattaa varustautua hikipyyhkeellä ja vesipullolla. Lämpö Pilates on keskitason tunti, joka sopii jo jonkin aikaa Pilatesta harjoitelleille.

pILOga

Pilates ja jooga täydentävät toisiaan loistavasti. Ilosi pILOga tunneilla vahvistetaan kehon syviä, ryhdistä vastaavia lihaksia pilatesharjoituksilla ja lisätään kehon joustavuutta ja nivelten liikkuvuutta joogaharjoituksilla. Tavoitteena on tulla tietoisemmaksi omista kehonkäyttötottumuksista, tunnistaa jännittymistä ja rentoutumista lihaksissa ja etsiä rentoa ja tasapainoista ryhtiä, jossa kuormitus kohdistuu kehoon mahdollisimman tasaisesti.

Kehon kireydet voivat estää tukilihaksia toimimasta oikein, ja toisaalta voimakas pinnallisten lihasten käyttö voi estää syvien tukilihasten toimintaa. Lihasten kuuluisi vuoroin jännittyä, vuoroin rentoutua. Elastinen lihas kykenee supistumaan nopeasti ja tuottamaan voimaa helposti, kun taas jatkuvassa pienessä jännityksessä oleva lihas alkaa väsyä, heikentyä ja kiristyä. Yksipuoliset asennot, runsas istuminen tai raskas liikunta aiheuttavat kehoon kireyksiä, joiden purkamiseen tarvitaan usein sekä lempeää liikettä, että hermostollista rauhoittumista.

Tunnin rytmi on rauhallinen ja se sopii erinomaisesti myös uupumuksesta, stressistä tai ahdistuksesta kärsiville, koska kehon ollessa voimakkaassa stressitilassa tavallinen liikunta usein vain pahentavan oireita.

Tule tutustumaan kertamaksulla tunneillemme ja varaa paikka asiakaspalvelu@ilosi.fi tai viestillä 044-7214788 / Ilona Siitonen, ilosi