Lantion alueen fysioterapia

Olen erikoistunut lantionpohjan fysioterapiaan ja käynyt täydennyskoulutuksia faskian manuaaliseen käsittelyyn (FYSI 2017), sekä toiminnallisten lantiokipujen fysioterapiaan (OMT fysioterapia 2018). Yksityisvastaanotollani käy ratsastajia, istumatyöstä kuormittuneita , synnyttäneitä äitejä, tapaturman tai leikkauksen jälkeistä kuntoutusta kaipaavia, alaselkäkipuisia, virtsan- ja/tai ulosteenpidätyskyvyn kanssa kamppailevia, urheilijoita jne.

Usein fysioterapia sisältää selkärangan ja lantion keskiasennon opettelua, harjoitusterapiaa, manuaalista käsittelyä, sekä tarpeen mukaan fysikaalisia hoitoja. Käytän soveltaen Pilates-menetelmän mukaisia harjoitusliikkeitä yksilöllisesti ohjaten, ja usein asiakas harjoittelee toisen kerran viikossa Pilates-pienryhmissämme, joiden ohjaajina toimivat koulutetut fysioterapeutit. Kotiohjeen videoin asiakkaan omalla älypuhelimella, jonka kanssa asiakas harjoittelee myös kotona.

Manuaalisessa terapiassa käytän usein lämpöhoitoa rentouttamaan, jonka jälkeen mobilisoin lantion alueen nikamia, niveliä, lihaksia ja faskioita. Työkokemuksen myötä on kehittynyt herkkä tunnistaminen. Tyypillisiä vaivoja ovat alaraajoihin säteilevät kiputilat lantion tai lanneselän alueella, ja sitä ylläpitävä kireys lantion alueen lihaksissa. Opetan myös asiakasta itseään huoltamaan kehoaan, ja annan usein kuvalliset ohjeet mukaan.

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä:

  • virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyviä ongelmia
  • emättimen laskeumia
  • lantionpohjan kiputiloja
  • alaselän ja lantion alueen kiputiloja

Keskivartalon ryhti ja tuki ovat riippuvaisia lantionpohjan lihaksiston kunnosta. Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvät kaikki ikään katsomatta; virtsankarkailu ei kerro iästä vaan lantionpohjanlihasten kunnosta!

Meillä on tarvittavat laitteet lantionpohjan kunnon EMG-mittaukseen, elektroterapiaan ja biopalauteharjoitteluun. Lisätietoja lantionpohjan fysioterapiasta Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ja asiakaspalvelustamme.

ft Ilona Siitonen

Huom! Vuoden 2019 alusta myös ft Jenni Pärssinen vastaanottaa ilosi fysioterapiavastaanotolla asiakkaita lantionpohjan fysioterapiaan ja äitiysfysioterapiaan.