Ilosi tiimi esittäytyy

Ilosi aloitti toimintansa 2013 yhden naisen toiminimi yrityksenä ja yrittäjä Ilona Siitonen aloitti samalla päätoimisen yrittämisen 7 vuoden “osa-aikaisen” yrittämisen jälkeen. Nimen yritykselle antoi Heli Hiltunen (kuvassa asiakkaana) ja hyvän nimen antoikin: ilon kautta tekeminen on kuvannut hyvin ilosi toimintaa ja nimi on myös lyhenne yrittäjän nimestä. Seitsemässä vuodessa moni asia on mennyt eteenpäin. Seuraavaksi lyhyt historiikki ilosi nykyisen tiimin osalta.

Elokuussa 2013 ilosi osti liiketilan Kangasalan keskustasta, ja nimesin paikan Pilates-pajaksi. Pilates on ollut ilosi kannattavin tuote alusta alkaen, mutta liiketilassa on toiminut koko ajan rinnalla myös fysioterapiavastaanotto.

Toukokuussa 2014 fysioterapian ammatinharjoittaja Heidi Salonen aloitti ilosi työt ensimmäisenä ulkopuolisena ammatinharjoittajana Ilonan odottaessaan esikoistaan. Tutustuimme Heidin kanssa fysioterapian perusopintojen aikana TAMK:ssa. Olen kiitollinen, että Heidi on viihtynyt ilosi töissä ja on luvannut jatkaa edelleenkin, vaikka tässä matkalla molempien perheet ovat kasvaneet ja erikoistumiset fysioterapiassa ovat vieneet hieman eri suuntiin. Heidi tekee ilosi töiden lisäksi ratsastusterapiaa KELA:n kuntoutujille yksityisenä ammatinharjoittajana. Heidi on ollut alusta alkaen pidetty ohjaaja ja hyvä oikea käsi minulle ilosi töissä. Heidi on ammattilaisena niin huippu, että olen täydentänyt omaa osaamistani yrityksen johtamisen osalta, että osaisin tehdä oikeita asioita, jotta hyvät tyypit haluavat työskennellä kanssani tulevaisuudessakin. Kaikki mokaa joskus, mutta on hyvä osata pyytää anteeksi, oppia virheistä ja edetä oikeaan suuntaan – samaan suuntaan katsoen senkin jälkeen.

Toukokuussa 2016 Heidi ja Ilona jäivät yhtäaikaa äitiyslomalle ja ilosi tiimiin liittyi fysioterapian ammatinharjoittaja Krista Manninen. Kristaan tutustuin 2005 liikuntakeskus Leidissä, jossa teimme liikunnanohjaustöitä. Krista on viihtynyt ilosi töissä 3,5-vuotta ja hänkin sai esikoisensa 2018. Meillä onkin ollut vitsinä kiertävä äitiyslomavuoro, sillä Heidi sai vielä kolmannen lapsensa 2017 ja ehti palata töihin, kun Krista jäi äitiyslomalle. Ja kun Krista palasi äitiyslomalta, Jenni aloitti sen…

Luennoimassa Jennin kanssa neuvolan terveydenhoitajille lantionpohjan fysioterapiasta ja erkauman kuntoutuksesta Tampereella.

Fysioterapian ammatinharjoittaja Jenni Pärssinen oli yksi ohjaajistani fysioterapian työharjoittelussani Nääsvillessä 2012 (kuvassa lantionpohjamalli sylissään). Tapasimme sattumalta Kangasalan yleisöluistelussa syksyllä 2018 ja Jenni oli seurannut yrittämistäni. Sovimme työhaastattelusta ja Jenni aloitti ilosi työt vielä saman vuoden lopulla. Jennin kiinnostus täydennyskouluttautua pilatesohjaajaksi, äitiysfysioterapiaan ja lantionpohjantoimintahäriöiden fysioterapiaan teki minuun vaikutuksen. Vaikka Jenni on tehnyt fysioterapeutin työtä Nääsvillessä työsuhteessa, niin Jennillä tuntuu olevan hyvä käsitys yrittämisestä, ja kun olen toimistotöitätehdessäni kuunnellut Jennin ohjausta verhon toisella puolella, niin on ollut alusta alkaen sellainen tunne, että Jenni on ilosi tiimiin täydellinen lisä! Meitä yhdistää myös koiraharrastus, ja molemmilla on koiria ja pieniä lapsia. Kun Jenni kertoi odottavansa kolmatta lastaan, en voinut olla nauramatta ääneen, että äitiyslomavuoro todellakin kiertää meillä!

2018 ilosi töissä aloitti myös joogaohjaajamme Kaisa Oinonen-Kuusisto, jonka olen tuntenut liikunnanohjaustyöstä Gogo liikuntakeskuksessa vuodesta 2005 alkaen, kun Kaisa palasi Suomeen opiskeltuaan ja työskenneltyään vuosikymmenen Lontoossa. Kaisan kanssa olemme molemmat syviä pohdiskelevia taiteilijasieluja, mutta meillä on myös eroavaisuutemme, miksi tiimimme toimii hyvin näin, että olen Kaisalle ns. “työnantajana”. Kaisa on monipuolistanut ilosi palvelutarjontaa Hatha ja Yin Joogalla, ja Kaisalla on vielä paljon annettavanaan, kun aika on oikea. Jooga palveluna ei ole ollut yhtä helppo myydä kuin fysioterapeuttien ohjaama pienryhmä Pilates. Kaisa ei ole fysioterapeutti, mutta erittäin kouluttautunut liikunnan ammattilainen, ainoa meistä, joka on opiskellut yliopistossa, ja hänen kahdenkymmenen vuoden ohjaajakokemuksensa näkyy ja kuuluu olemuksesta. Kaisan herkkyys ja intuitiivinen eteneminen ovat hänen vahvuuksiaan ohjaajana. Itse liityn ajoittain Kaisan ohjaukseen ja ihastelen hänen äänenkäyttöään ja luomaansa tunnelmaa ilosi joogatunneilla. Olen kiitollinen, että olen pystynyt monipuolistamaan ilosi palveluja joogatuntien muodossa Kaisan avulla. Kaisan ainokainen (ja Heidin esikoinen) on eskarissa ja aloittaa koulun tänä vuonna. Tulossa siis jännä vuosi myös siinä mielessä!

2019 elokuussa ilosi tiimiin liittyi vielä fysioterapeuttiopiskelija ja pilatesohjaaja Aino Palomäki, valmentaja Marja Molin ja hieroja Heidi Ruoho. Olen ikäni haastanut itseäni henkisen kasvun suhteen ja tehnyt itsetutkiskelua paljon, ja vihdoin 2019 olin yhteistyökykyisempi ja luottavaisempi kuin aiemmin, ja olin valmis muuttamaan ilosi dynamiikkaa. 2019 minua kuvaili useampi henkilö adjektiivilla joustava, mistä olen erityisen ylpeä! Joustavuus ei ole ollut vahvuuteni vaan olen määrätietoinen eteenpäinmenijä. Mielenkiinnosta luin Ojasen “Voiko persoonallisuus muuttua?”, kun näinkin yllättävä joustavuus minusta on löytynyt. Luen koko ajan ja opiskelen uutta, joten siinä mielessä ilosi kehittyy tulevaisuudessakin koko ajan, mutta nyt minulla on selvästi menossa muutoksen vuosi! Tällä hetkellä luvussa on aivojen uudelleen ohjelmointia ja homo sapiens -lajin kehitystä…tiesitkö, että maapallolla on yhtäaikaa ollut jopa 6 ihmislajia yhtäaikaa! Aina voi oppia uutta, ja olen sitä mieltä, että koulutus on parasta pääomaa. Innostus ja uteliaisuus ovat parhaat luonteenpiirteeni yrittäjänä, ja nämä ovatkin pitkälti ilosi menestymisen “salaisuuksia”: olen aidosti innostunut aikalailla kaikesta ja kaikista ja utelias tutustumaan ihmisiin. Voisi sanoa, että olen siinä mielessä luontainen verkostoituja, ja olen muistanut kysyä ihmisiä mukaan ilosi tunneille ja fysioterapiaan. Kiva, kun olen saanut innostettua!

Valmentaja Marja Molin on kasvatustieteiden maisteri, urheiluvalmentaja ja täydentänyt osaamistaan life coach -valmentaja osaamisella. Kun Marja soitti minulle ja kysyi tilaani käyttöönsä, innostuin Marjan palveluista niin, että pyysin Marjaa tapaamiseen ja siitä se yhteistyö sitten lähti! Mielen valmentaminen on kiinnostavaa ja kivaa! Syksyllä 2019 toteutimme ilosi Pilates-pajalla Mielenhuolto kerran kuussa -kurssin ja muutamia Unelmakarttavalmennuksia.

2020 on tulossa Uuden Vuoden valmennusMielenvoimalla valmennus kerran kuussa, Yhteinen ilomme ja Kommunikaatiota ja kosketusta -valmennukset, joista kaksi viimeistä yhteistyössä hieroja Heidi Ruohon kanssa. Monet palvelut saavat inspiraation kipinän omasta arjestamme ja siitä mitä näen ja koen ilosi vastaanotolla ja ryhmissä. Kommunikaatiota ja kosketusta -kurssi on 2h valmennus ja hieronta -sisältö ruuhkavuosia eläville pariskunnille.

Hieroja Heidi Ruoho tuli ilosi pilateskurssille 2017 ja tutustuimme vaivihkaa tuntien lomassa ja käytimme toistemme palveluja puolin ja toisen, ja monille olenkin suositellut häntä hierojana, joka tekee kotikäyntejä. Sittemmin Heidi on täydentänyt osaamistaan purentalihasten- ja päähieronnan osalta, ja ilosi tiimiin liityttyään vyöhyketerapeuttisen raskaus- ja vauvahieronnan osalta. Heidi vastaanottaa ilosi vastaanotolla lauantaisin, ohjaa ilosi vauvahierontakurssit ja on toisena ohjaajana Yhteinen ilomme ja Kommunikaatiota ja kosketusta -kursseilla. Heidi on nuoresta iästään huolimatta kahden kouluikäisen lapsen äiti ja kokenut yrittäjä. Meillä on Heidin kanssa ollut aina varsin avoin suhde ja positiivinen kannustava vire. Kutsun Heidiä kummitytökseni, vaikka monissa asioissa hän taitaa olla osaavampi kuin allekirjoittanut, ja hän kutsuukin itseään leikkisästi henkisesti eläkeläiseksi. Olen onnekas, kun Heidi on innostunut toteuttamaan ilosi kursseja ja täydentää palvelutarjontaamme vastaanottotyöllään lauantaisin.

Viimeisimpänä lyhyt historiikki pahoinvoinnin kautta hyvinvointiyrittäjäksi – minusta

Menin töihin jo 14-vuotiaana, koska minulla oli tavoite: ensin ensimmäinen kännykkä, sitten matka, ajokortti, mikä milloinkin. Alaikäisenä käytin liikaa alkoholia, mikä on surullista ja kertoo paljon olosuhteista ja siitä mistä ponnistin. Tein töitä ja sain lukion suoritettua. Porukassa liikkui huumeita, mutta ymmärsin olevani se, jonka mieli on niin herkkä, etten voi edes kokeilla. Onneksi olen aina ollut vahva siinä mielessä, että olen voinut toimia eritavalla kuin muut, oman pään mukaan. Lukion käytyäni en tiennyt yhtään mitä tekisin. Kuvaamataito ja liikunta kiinnostivat eniten, ja niistä oli kiitettävätkin tulleet. Pääsin Liikunnalla työelämään -projektin kautta vuodeksi kokeilemaan liikunnanopettamista ja opiskelin Terveyskasvatuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Ääripäästä toiseen sairastuin ortoreksiaan ja söin vain “rasvatonta ja rehuja”, mutta alkoholikin jäi, että sinänsä hyvä. Kävin alle 20-vuotiaana ylikunnossa aliravitsemuksen, liiallisen liikunnan ja silloisen tarjoilijantyön ja yliopisto-opintojeni kanssa. Hain urheluopistoon ja tein liikunnanohjauksen peruskurssin Varalassa, Liikuntalääketieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa ja aloitin liikunnanohjaustyöt liikuntakeskuksessa 20-vuotiaana. Siitä tähän päivään on melkein 20-vuotta ja matka on ollut pitkä, koska suorittaminen ja haitallinen elämäntapa alkoi niin varhain. Olen onnellinen, että 2020 voin sanoa olevani hyvinvoiva hyvinvointiyrittäjä, ja että minulla on annettavaa ja on mistä ammentaa, valitettavan paljon. Elämän tavan muuttaminen on vienyt vuosikausia ja välitavoitteiden kautta olen vahvempi kuin koskaan. Olen kääntänyt haitalliset kokemukset voimavarakseni, ja noussut jaloilleni ja pyrin kukoistamaan ja luomaan sallivan, lämpimän, avoimen ilmapiirin ympärilleni. Kiitos ilosi tiimille ja asiakkaillemme tästä! Meillä töissä on hyvä olla, kun olen hyvien ihmisten ympäröimänä.

Ilona Siitonen, ilosi