Hyvinvoinninvuosi 2023 on alkanut!

Hyvää uutta vuotta!

Hyvinvoinnin vuosi 2023 on alkanut, miten olet aloittanut sen?

Minä olen joulutauon aikana vahvistanut kehoani tulevaan kauteen kuntosali- ja kehonpainoharjoittelulla, ja palautunut metsäkävelyillä ja avantosaunalla ystävien seurassa. Olen työtauollani saanut myös uuden ystävän, mikä on laajentanut elämänkatsomustani oman kuplani ulkopuolelle ja virkistänyt mieltäni – on taas mistä antaa, kun on saanut! Siinä missä yrittäminen on usein mennyt ihmissuhteiden edelle, olen viime vuosina tietoisesti alkanut muuttaa tätä, mikä on tehnyt elämästä rikkaampaa. Vuoden vaihde onkin usein hyvää aikaa tarkastella omia arvoja ja ajankäyttöä.

Viime uutiskirjeessämme Aino lähetti terveisiä, joka alkoi sanoin; “Sen sijaan että miettisi, mitä vielä pitäisi tehdä, voisikin yrittää vähentää. Mitä voin tehdä vähemmän?” Ainon sanoissa piilee viisautta uupumisen ennaltaehkäisyn kannalta ja oman hyvinvoinnin vahvistamisen kannalta, ja tätä sanomaa yritämme omalla tavallamme vahvistaa myös kehomielitunneillamme.

Olen henkilökohtaisesti tehnyt vuosia tätä kalenterin tyhjentämistä ja vähitellen löytänyt hengitystilaa ja jopa vapaudenkokemuksia arjestani, joka voi olla miehen toistuvien ulkomaantyömatkojen vuoksi yksinhuoltajuutta kahdelle lapselle ja koiralle, yrityksen johtamista, oman ammatinharjoittamisen toteuttamista vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykofyysisenä fysioterapeuttina ja liikunnanohjaajana – siis melko härdelliä, kun usein tähän soppaan vielä oman lisänsä tekee, että lapsi sairastuu tai tulee metri lunta! Mutta olen oppinut luottamaan, että kaikki järjestyy. Lopulta kaikki järjestyy. Haluatko kuulla miten sen teen?

Olen hahmotellut asiat, mitä pitää tehdä eli mitä arkemme vaatii toimiakseen? Ja mitä ilosi arki vaatii toimiakseen? Voi kuulostaa naurettavalta, mutta ruokakaupassa käynti unohtui tai sille ei ollut aikaikkunaa, ennen tätä asioiden pilkkomista ja näkyväksi tekemistä. Ja kun tunnistaa, mitä tarvitsee voi myös pyytää apua;  “Voisitko tankata auton ja täyttää jääkaapin ennen kuin lähdet toiselle puolelle maapalloa?” Kommunikointikin on siis parantunut, mutta vaikka olemme harjoitelleet kaksikymmentävuotta, huomaan että meilläkin on edelleen parantamisen varaa. Elämä onkin siitä jännä juttu, että valmiiksi ei tule! Meillä on loppu elämä aikaa kasvaa ja kehittyä ihmisinä. Viime vuonna opin myös kommunikoimaan lasten kanssa paremmin, mutta tarvitsin siihen keskusteluja toisten vanhempien kanssa ja positiivisen kasvatuksen kirjallisuutta itsereflektion tueksi. Jokainen päivä vie asioita eteenpäin. Jokainen päivä vie meitä eteenpäin omissa haasteissamme.

Ja sitten kun tulee se tilanne, että olen yksinhuoltajana. Olen listannut asiat ja teen niistä vain välttämättömät asiat ja keskityn palautumiseen. Käytännössä menen lasten kanssa nukkumaan klo 21 ja useimpina päivinä lepään hetken ennen lasten hakua, että vuorovaikutus ei alkaisi uhmaan vastaamalla. Joinain päivinä, näen uhmissa jopa huumorin sävyjä, mistä tiedän meneväni eteenpäin oman psyykkisen joustavuuteni ja voimavarojeni kanssa. Aiemmin saatoin vastata reaktiivisesti, ja tuntea häpeää reaktiostani, koska en pystynyt olemaan se aikuinen, joka halusin olla. Toisinaan impulsiivisuus pääsee yllättämään edelleen, mutta se on inhimillistä. Tämä on itsemyötätuntoa.

Töissä teen saman priorisoinnin, enkä sisusta tai anna itselleni lupaa lähteä leijumaan uuden innovointiin. Kun en tee asiakaspalvelua tai asiakastyötä, keskityn palautumiseen tai voimavarojeni vahvistamiseen itselleni tärkeiden asioiden parissa. Olen laittanut työaikaani aikaikkunan omalle liikunnalle ja palautumiselle, jota toteutan kehomieltä kuunnellen. Jos olo on vain laiska, niin päädyn kuntosalille, koska se lukee rutiinissani. Jos olo on alipalautunut, lepään tai kävelen hitaasti metsässä hermostoa palauttaen. Minun työni psykofyysisenä terapeuttina vaatii sen, että olen tietoinen mitä omassa kehomielessäni tapahtuu, etten tiedostamattani siirrä asiaa kuntoutujaan. Mikäli kehontuntemus tai omien tarpeiden tunnistaminen on sinulle haastavaa, kutsun sinut kehomieliryhmiimme tai yksityisvastaanotollemme tutustumaan itseesi. Kun tunnet itsesi, voit vaikuttaa hyvinvointiisi.

Hyvinvointia ja onnen pilkahduksia vuoteesi!

Rakkaudella ja ystävyydellä; Ilona Siitonen,
ilosi hyvinvointiyrittäjä,
psykofyysinen fysioterapeutti,
liikuntaneuvoja