Hormonit unihäiriöiden aiheuttajana

Oletko tullut ajatelleeksi, että unihäiriösi taustalla saattaa olla hormonitoiminnan muutokset?

Lyhyesti haluan sanoa, että stressin lisäksi unihäiriöiden taustalla voivat olla hormonitoiminnan muutokset, kuten premenopaussi ja menopaussi. Moni vastaanotolleni tullut nainen on kokenut uupumisoireita, eikä ole tullut ajatelleeksi vielä olevansa vaihdevuosi tai sitä edeltävän esimenopaussin aika. Luonnollisesti ihminen uupuu, jos hän ei nuku hyvin ja palaudu. Usein unihäiriöistä syytetään yksinomaan stressiä, minkä vuoksi haluan nostaa myös toisen näkökulman asiaan yleisellä tasolla esille. Stressi vaikuttaa välittäjäaineaineenvaihdunnan kautta hormonitoimintaan, mutta jätän tietoisesti stressinäkökulman nyt vähäisemmäksi, ja avaan asiaa elämänkaaren näkökulmasta ja hormonaalisesta vaikutuksesta.

Vastaanotolleni tulemisen syy on usein jokin täysin muu kuin unettomuus tai unihäiriöt, mutta kartoitan yleensä alkuhaastattelussa kokonaisterveyttä, johon voi asiakkaan yllätykseksi kuulua myös suolentoiminta ja ulosteen koohtumus, uni ja palautuminen, ravitsemus, fyysisen aktiivisuuden luonne ja määrä….elintavat hyvin laajasti. Jos nyt jäit miettimään kiinnostustani suolentoimintaa tai ulosteen koohtumusta kohtaan, se kertoo minulle psykofyysisenä lantionpohjanfysioterapeuttina hyvin paljon hermoston toiminnasta, joka vaikuttaa vireystilaan (yli- / alivireys) ja sen tasapainosta, elimistön reagoinnista vallitseviin elintapoihin, yhteydestä mahdollisiin kipuihin keskivartalon (vatsa, selkä, lantio) alueella tai pidätyskyvyn (ilma, uloste, virtsa) taustalla oleviin mahdollisiin selittäviin tekijöihin. Kuulostaa varmaan laajalta “kakulta”, mutta katroituksen jälkeen kerron asiakkaalle ajatuksistani yhteenvedon, ohjaan eteenpäin esimerkiksi naistentautien erkoislääkärille, ja rajaamme fysioterapiakäynnin sisällön esimerkiksi hermostoa (vagusaktivaatio) rauhoittavaan asento, liike ja manuaaliseen terapiaan, jossa hyödynnän usein lämpöhoitoa edistämään rentoutumista, verenkiertoa kipualueilla ja mahdollisena painona hengitystä ohjaamaan. Psykofyysisessä fysioterapiassa hyväksyvän tietoisen läsnäolon (mindfulness) ja kehotietoisuusharjoitusten yhdistämien voivat olla keinoja vaikuttaa kivun kokemukseen, joka on aina henkilökohtainen eli kivun voimakkuus koetaan, ja sen voimakkuutta on haastava arvioida ulkopuolelta. Kivuille tai tuntemuksille voidaan etsiä myös sopivia sanoja, tutkia ja tarkkailla tuntemuksia hoidon tai liikkeen aikana, ja tehdä havaintoja muuttuuko tuntemus tai oma suhtautuminen siihen käynnin aikana?

Hormonitoiminnan vaikutuksiin voidaan psykofyysisen fysioterapian keinoin vaikuttaa, kun aiheuttajana on stressi, sillä stressin aiheuttamat reaktiot ovat esimerkiksi kiihtynyt syketiheys ja hengitystiheys, jännitykset, kivut ja erilaiset tuntemukset kehossa, sekä erilaiset aineenvaihdunnan häiriöt. Kun hormonitoiminnan muutosten taustalla on fysiologinen degeneraatio eli suomeksi sanottuna ikääntymisen vaikutukset kehon toimintaan, kuten vaihdevuodet, voi naistentautien erikoislääkärillä olla enemmän annettavanaan, varsinkin jos päädytään helpottamaan oireita hormonikorvaushoidon avulla. Hoitoja on hyvin monenlaisia paikallisista estrogeenivoiteista säännölliseen lääkehoitoon, mutta myös luonnonmukaisia vaihtoehtoja löytyy, mutten osaa nyt suositella yhtään gynekologia, jonka tietäisin ottavan huomioon vaihtoehtohoidot, joita mielestäni ei pidä väheksyä, silloin kun ne ovat asiakkaan tahto ja ne ovat turvallisia.

Lääkehoito ei ole se, jota fysioterapeutti ensisijaisesti miettii hoitokeinona, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että joskus lääkehoito on paikallaan, kun unihäiriöinen on riski liikenteessä ja asiakkaan olo on kurja. Jos haluat kuunnella aiheesta kahden lääkärin pohdintoja DocEmilia podcastista jakso 32. Nainen & hormonit käsittelee aihetta 33min ajan.

Lantionpohjanfysioterapeuttina muistutan, ettei virtsankarkailu kuulu ikääntymiseen vaan kertoo lantionpohjanlihasten kunnosta, johon vaikuttaa mm. lantionpohjan limakalvojen kunto, johon vaikuttaa mm. hormonitoiminta. Usein synnytyksen jälkeen ja esimenopaussissa voi olla paikallaan ottaa limakalvoille hoitovoide tai -geeli käyttöön jo ennen estrogeenivoiteita tai -kapseleita. Apteekista saat neuvontaa tähän asiaa hyvällä ammattitaidolla ainakin meillä Kangasalla. Virtsankarkailuun voit vaikuttaa lantionpohjan lihasten harjoittelulla, johon lantionpohjanfysioterapeutti on asiantuntija, jolleivat omat keinot riitä. Ilosi lantionpohjanfysioterapeutit tekevät sekä manuaalista terapiaa, että ohjausta, neuvontaa ja liikeharjoittelunohjausta. Tässä yhteydessä manuaalisella terapialla tarkoitan paitsin ulkoisesti lantion alueen käsittelyä ja tutkimista, mutta tarvittaessa myös sisäisesti sormitestin ohjaamista, lantionpohjanlihasten lihasvoiman testaamista, kireiden tai kipupisteiden käsittelyä. Aihealue on ollut pitkään aiempina vuosikymmeninä tabu, minkä vuoksi haluan puhua asioista suoraan ja oikeilla nimillä. Suomen Lantionpohjanfysioterapeuttien kotisivuilta löytyy lisätietoa Pelvicus ja perusohje naisille.

Ilona Siitonen

Ilosi yrittäjä, psykofyysinen fysioterapeutti, äitiysfysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti ja liikuntaneuvoja, joka on ohjannut liikuntaa vuodesta 2001 ja vastaanottanut fysioterapia-asiakkaita vuodesta 2013 alkaen omalla vastaanotollaan Kangasalan keskustassa, ja työllistää myös muita ammattilaisia.