Hierontaa vai fysioterapiaa?

Hierontaa vai fysioterapiaa?

“Oletko koskaan pohtinut, pitäisikö varata aika hierontaan vai fysioterapiaan? Tiesitkö, että voit varata ajan fysioterapiaan myös ilman lääkärin lähetettä? (Kyllä, voit!)

Hieronnan hyödyt ovat ilmeiset. Oman kehon äärelle pysähtyminen, kosketus ja rauhoittuminen ovat nykyisessä kiireisessä elämänrytmissämme usein enemmän kuin tarpeen. Hieronta muun muassa lievittää kipua, vähentää ahdistuneisuutta ja stressiä, parantaa unenlaatua ja nopeuttaa palautumista fyysisen harjoittelun jälkeen. Säännöllinen hieronta onkin hyvä keino kehon ja mielen huoltamiseen.

Hieronta ei kuitenkaan ratkaise kipujen syitä. Joskus sama kehonosa aiheuttaa kipua ja kiristystä yhä uudelleen ja uudelleen. Kipu saattaa helpottaa aina hetkeksi hieronnassa käynnin jälkeen, mutta palaa pian taas takaisin. Tällöin pitkäaikaisempi ratkaisu on alkaa selvittää kivun syitä. Mistä kipu johtuu, miksi se palaa aina takaisin?

Fysioterapia vastaanotolla tutkitaan ja testataan kehosi liikkumista ja pyritään selvittämään kivun syy mahdollisimman tarkasti, Tällöin myös hoitomuodot voidaan valita mahdollisimman tarkasti ja yksilöllisesti. Vaikka kahdella asiakkaalla olisi sama ongelma, voivat hoitomuodot tai kotiharjoitteluohjeet olla täysin erilaiset.

Fysioterapeutti on liikkeen, liikkumisen, ja toimintakyvyn asiantuntija

Mitä se toimintakyky sitten on? Monesti pitkään jatkuneet kivut kehossa aiheuttavat salakavalasti toimintakyvyn vajeita. Ihan huomaamattaan ihminen saattaa jättää kivun vuoksi pikkuhiljaa tekemättä asioita, mitä on ennen tehnyt. Joku on saattanut pitää neulomisesta, mutta käsien puutumisen tai hartiakivun vuoksi se on hiljalleen vähentynyt ja lopulta jäänyt kokonaan pois. Toinen taas pitäisi pyöräilystä, mutta on luopunut siitä sen aiheuttaessa aina selkäkipua. Monesti kuulenkin asiakkailta, että he tykkäisivät tehdä jotakin, mutta kipujen vuoksi ovat jättäneet tekemättä. Keho ei siis mahdollista sitä toimintaa, mihin ihminen aiemmin on kyennyt. Fyysinen toimintakyky on alentunut, eikä kyse useinkaan ole normaalista ikääntymisestä.

Ihmiset omaksuvat elämänsä aikana erilaisia tapoja käyttää kehoaan. Saman asian voi tehdä monella eri tavalla. Yhdelle hartioiden jatkuva voimakas jännitys ei aiheuta mitään ongelmia koko elinaikana, toiselle taas voimakkaat kivut ovat arkipäivää. Fysioterapeutti onkin kuin opettaja, joka opettaa asiakkaalleen hänen oman kehonsa käyttöä. Hieronta ja muut manuaaliset eli käsin tehtävät hoidot, kuten faskiahoidot ja erilaiset mobilisaatiotekniikat, ovat osa fysioterapeutin työkalupakkia ja niitäkin käytetään tarpeen mukaan vastaanotolla. Usein on kuitenkin tarpeen vahvistaa jotakin kehon osaa, jotta toinen saataisiin rennommaksi. Monesti on tarpeen opetella uusi tapa tehdä tuttu asia. Uuden tavan opettelu on aikaa vievää ja vaatii työtä. Työ kuitenkin palkitsee!

Einstein määritteli hulluuden seuraavasti:

“Hulluus on sitä, että toistaa yhä uudelleen samaa, mutta odottaa silti eri tulosta.”

Millaista lopputulosta sinä odotat, kun tulet vastaanotolle? Jos haluat, että jokin muuttuu (esimerkiksi pääsisit säännöllisistä selkäkivuista eroon), on sinun itse oltava valmis muutokseen. Jos mietit, mistä löytää motivaatiota muutoksen toteuttamiseen, kannustan sinua pohtimaan, mitä ylipäätään arvostat elämässä? Tämä päivä on eilisten valintojemme tulos. Huomisen muodostavat valintamme tänään. Millaisen huomisen sinä haluat? Jos et ole tyytyväinen nykytilanteeseesi, muista, että  jokainen päivä on uusi mahdollisuus valita eri tavalla kuin eilen!

Samalla haluan sanoa, että on täysin ok haluta vain helpotusta juuri tähän hetkeen. Joskus elämäntilannekin on sellainen, että isommalle muutokselle ei juuri nyt ole tilaa. Muista olla armollinen itsellesi. Pienikin teko itsesi hyväksi on enemmän kuin ei yhtään. Muista myös, että sinä olet arvokas, ja ansaitset parasta. Pidä huolta itsestäsi, sinun kehosi on sinun kotisi <3

Tunnelmallista loppusyksyä toivottaen”

Aino Palomäki

Kirjoittaja on fysioterapeutti, joka työskentelee psykofyysisellä työotteella, ja vastaanottaa ilosi Pilates-pajan ja ilosi Studion vastaanotoilla asiakkaita hierontaan ja fysioterapiaan, sekä ohjaa pilates ja pILOga tunteja. -Ilona Siitonen, ilosi