Ilosi äitiysfysioterapeutin tekemä vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta
on kokonaisvaltainen ja lempeä hoito, joka yhdistää fysioterapiaosaamiseen vyöhyketerapiaa ja vauvahierontaa, jolloin hoito vauvalle on sekä miellyttävää että tehokasta. Vauvat reagoivat hoitoon herkästi ja voivat saada avun jo ensimmäisestä hoitokerrasta, mutta paras hoitotulos saadaan, kun vauvaa hoidetaan 3-4 kertaa 5-7 päivän välein. Hoito tukee vauvan luonnollista kehitystä, ja vahvistaa suolistoa ja ruoansulatusta sekä rentouttaa tehokkaasti vauvaa. Lähdimme neljän lapsen äidin ja äitiysfysioterapeutin Jenni Pärssisen kanssa täydennyskouluttautumaan mielenkiinnosta vauvoja kohtaan. Kohtaamme vauvoja tunneillamme (BabyPilates, Mama BootCamp) ja vastaanotolla, kun äidit tulevat pienokaisensa kanssa äitiysfysioterapeutin jälkitarkastukseen synnytyksensä jälkeen, ja lisäsimme nyt palvelutarjontaamme äideille ja vauvoille suunnatun 90min yhteisen vastaanottoajan, jolloin voimme hoitaa molempia saman käynnin yhteydessä.
Miten vauvaa voidaan auttaa?
Usein loppuraskaudesta vauvan liikkumatila kohdussa on vähäistä ja synnytyksen aikana koko keho on kovan paineen alla, mikä voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinkipuja, erityisesti niskan alueella. Vauvat saavat hoidostamme apua erilaisiin suolisto- ja vatsavaivoihin, kuten ummetukseen ja refluksiin, itkuisuuteen, koliikkiin, kehon jäykkyyksiin ja kipuihin sekä unihäiriöihin. Vauvan kanssa kannattaa siis tulla yhteiskäynnille tai hoidattaa vauvaa. Fysioterapeutteina näemme ja tunnemme myös vauvoista kehon epäsymmetriat, jotka viittaavat toispuoleisiin kireyksiin, ja kannattaa ehdottomasti hoitaa, jotta koko perheellä olisi parempi rauha.
Vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan vaikutuksia ovat mm. lihasjännitysten helpottuminen, rentoutuminen, aineenvaihdunnan ja verenkierron paraneminen, hengityksen syveneminen, vastustuskyvyn paraneminen, kipu- ja särkytilojen helpottuminen, stressin vähentymisestä johtuva mielialan koheneminen ja unen laadun paraneminen. Ilosi äitiysfysioterapeutit Ilona Siitonen ja Jenni Pärssinen vastaanottavat vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan ilosi vastaanotoilla Kangasalla ja tarjoamme myös 90min yhteistä äitiysfysioterapia ja vauvahieronta-aikaa äidille ja vauvalle. Vauvahieronta ei sovi, kun vauvalla on kuumetta, antibioottikuuri, tulehdus tai rikkinäinen iho. Rokotusten jälkeen on pidettävä 3-5 välipäivää. Jos vauvalla on vakava perussairaus ja vahva lääkitys, Vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan vain lääkärin luvalla.
Ajanvaraus sähköisesti: ajanvaraus
Ps. vauvahieronta löytyy hierontapalveluista, äitiysfysioterapia fysioterapiapalveluista
Kaksi erilaista kokemusta vauvavuodesta

Vauvoja ja lapsia olen hieronut kahdeksan vuoden ajan, kun siitä tuli luontevaa omien lasten syntymän jälkeen. Saran kanssa (kuvassa) aloitimme työt yhdessä hänen ollessaan 3kk, jolloin ilosi palveluihin tuli vauvahierontakurssit ja BabyPilates raskaudesta ja synnytyksestä kuntoutumiseen. Vasta kuopuksemme syntyessä erikoistuin lantionpohjan toimintahäiriöiden ja vatsalihasten erkauman kuntoutukseen ja useiden täydennyskoulutusten jälkeen saatan tänä päivänä kutsua itseäni äitiysfysioterapeutiksi.
Oli kiva käydä vauvan kanssa töissä, kun mies oli vanhempainvapaalla enkä jäänyt esikoisen hoidon kanssa yksin. Sara ei saanut riittävästi maitoa rinnasta, joten mies saattoi myös ruokkia osaimetyksellä ollutta vauvaa, ja voin hyvin, kun sain nukkua pidemmän pätkän yöllä. Kaikki jakaantui ihanasti esikoisen hoidon kanssa. Toisen lapsemme kanssa paineita täysimetykseen ja muuhun äitiyden suorittamiseen oli jo enemmän, eikä kokemus ollut yhtään niin vaaleanpunainen vaan pikemminkin traumaattinen ja koin jääväni yksin vauvan, taaperon, kahden koiran ja useita ammatinharjoittajia työllistävän yrityksen kanssa. Osaan vaikean kokemukseni perusteella tukea myös vanhempia, joilla vauvan kanssa ei olekaan ihan niin auvoista.
Vyöhyketerapeuttinen vauvahierontakoulutus ammattilaisille
Vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan kurssille ilmoittauduin meidän äitiysfysioterapeutin Jenni Pärssisen völjyssä, kun kuulin hänen olevan menossa koulutukseen ja vyöhyketerapia on kutsunut minua jo vuosia. Tunnen kehoissa jännitteet ja heijasteet, ja omaksuin jalkapohjan “kartan” vaivattomasti. Aion käyttää vyöhyketerapeuttista hierontaa myös aikuisten fysioterapia-asiakkaiden kanssa, erityisesti psykofyysisessä fysioterapiassa. Vauvojen kanssa on se ero, että heillä ei ole uskomuksia tai epäilyjä vyöhyketerapian suhteen, eivätkä he teeskentele hoitovaikutuksia. Meissä aikuisissa on jo niin monta kerrosta historiaa, mikä on mielestäni kiinnostavaa ja tunnevyöhyketerapia alkoikin kutsua minua opiskelemaan seuraavaksi. Sitä ennen tervetuloa kokeilemaan ilosi äitiysfysioterapeuttien tekemää vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa tai esimerkiksi psykofyysistä fysioterapiaa.
Elonaskeleen vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan-kurssilla harjoittelimme otteita ja vyöhyketerapiaa äitiysfysioterapeutti Jenni Pärssisen kassa toistemme jaloilla, nukella ja lopulta saimme hoitaa ihanaa viisiviikkoista ja kolmekuista vauvaa. Luentojen aikana hoidin jalkapohjistani ja korvistani niskan heijasteita, kun sain perjantaina niskani jumiin kuntosalilla. Ihastuin kyllä vyöhyketerapiaan myös itsehoitokeinona, yksi monien joukossa. Jatkossakin etenen vastaanotolla intuitiivisesti asiakkaan ja tilanteen mukaan. Herkkyydessä on puolensa, ja vauvojen kanssa se on ehdottomasti supervoima.