Aino aloittaa ilosi vastaanotolla

Aino aloittaa ilosi vastaanotolla

Ilosi fysioterapiavastaanotto saa vuodenvaihteessa vahvistusta, kun Aino aloittaa työt pilatesohjausten ohessa. Kysyin Ainolta, mitä hän haluaisi kertoa asiakkaille itsestään? Esimerkiksi millainen olet fysioterapeuttina?

“Fysioterapeuttina olen perusteellinen ja tarkka. Minulla on tapana paneutua asioihin syvällisesti. Jos en jotain tiedä, otan selvää. Haluan perustaa työni uusimman tutkimustiedon ja asiakkaan oman kokemuksen yhdistelmään. Asiakastyössä minulle on tärkeää tutustua asiakkaaseen ihmisenä, jotta voin ymmärtää hänen elämänsä haasteita ja voimme yhdessä etsiä keinoja hänen ongelmansa ratkaisemiseksi.”

Elämänkokemus auttaa ihmistyössä

Aino valmistuu fysioterapeutin ammattiin vuodenvaihteessa, joten on huikea etu, että elämänkokemusta on ehtinyt kertyä. Aino on ammatinvaihtaja ja kahden lapsen äiti. Elämänkokemus näkyy mielestäni hänen vastauksessaan kykynä huomioida asiakkaan voimavarat ja elämäntilanne osana fysioterapiaa. Miten sitten etenet harjoitusterapiassa ja pilatestuntien ohjaamisessa?

“Pilates ohjaajana toimiminen on antanut minulle mahtavaa kokemusta ihmisen liikkumisen analysoimisesta ja ohjaamisesta. Samaan aikaan koen, että pilates on lajina välillä turhan ankara, ja minulle on kehittynyt oma tarkka, mutta samalla lempeä tyyli ohjata pilatesta. Minusta ei ole tarkoituksenmukaista yrittää saada kaikkia sopimaan samaan muottiin, vaan löytää jokaiselle paras tapa toimia ja liikkua oman kehonsa kanssa ja niillä edellytyksillä mitä kullakin on. Haluan auttaa asiakkaitani löytämään merkityksellisyyttä omasta elämästään ja tuntemaan olonsa elinvoimaiseksi.”

Olen samaa mieltä Ainon kanssa! Olen nyt ohjannut Pilatesta 13-vuotta ja ohjaukseni on muuttunut näiden vuosien aikana vapaanpaan ja sallivampaan suuntaan, ja psykofyysisen fysioterapian täydennysopintojen myötä ajatukseni ovat jälleen myllerryksessä, josta kirjoitan erillisen artikkelin jossain vaiheessa. Mielestäni Aino on oivaltanut hienosti syvempää merkitystä kuin vain liikkeiden suorittamista Pilatesharjoittelun taustalla, jota todella arvostan. Ilosi toiminta-ajatus on ohjata ilon kautta, mutta pidän myös elinvoimaisuuden ajatuksesta. Entä sitten kun ei ole niin elinvoimainen olo, voisiko silloin ajatella, että tunnille tulo, syvennetty hengitys ja läsnäolo voimaannuttaa? Minua se ainakin auttaa, vaikka olisin töissä!

Osaatko kuvailla vahvuuksiasi?

“Vahvuuksiani ovat myötätunto, läsnä olon ja kuuntelun taidot. Ajattelen asioita usein toisten näkökulmasta ja ymmärrän erilaisuutta, ja osaan nähdä asiat monelta eri kannalta. Harkitsen ja puntaroin asioita mielelläni, ja kysyn ennemmin neuvoa oikean ratkaisun löytämiseksi. Olen valmis vaihtamaan tapaani ajatella, mikäli saan hyvät perustelut, mutta en myöskään taivu toisten mielipiteiden tai painostuksen alla, mikäli olen itse harkinnut, puntaroinut ja perustellut oman kantani tarkasti. Joskus harkitsen liiankin kauan, tai saatan unohtaa ajatella asioita omasta näkökulmastani. Opettelen tunnistamaan omia rajojani. Voinkin hyvin sanoa olevani kokemusasiantuntija masennuksen ja ylikuormituksen teemoissa. Olen juureva jalat maassa -tyyppi, ja rakastan syvällisiä keskusteluja. Parhaiten viihdyn luonnon helmassa, rakkaideni seurassa. Tällä hetkellä elämäni teema on yhteys, ja sen etsiminen itseeni, muihin ihmisiin ja elämään itseensä.”

Ylikuormitus ja masennus koskettaa nykyään monia, minuakin. Itse olen vuosissa löytänyt tavan olla ja harjoitella vähäisistä voimavaroista huolimatta, se kun tuntuu aaltoilevan enemmän ja vähemmän, ja nyt koronavuoden tekemien jatkuvien muutosten myötä enemmän. Voimat ovat vähissä, mut saan itseni liikkeelle. Aina ei kuitenkaan ole näin, minkä vuoksi aiomme tarjota ensi vuonna fysioterapiaa myös kotikäynteinä – silloin kun omat voimavarat eivät riitä lähtemiseen. Hyvä kuulla, että myös Ainolla on elämänkokemusta tästäkin, vaikka eihän sitä ikäviä tuntemuksia kenellekään toivoisi. Joskus tuntuu, että kärsimys on välttämätöntä, jotta ihminen kasvaa, eikö? Jokaisella on kannettavanaan oma taakkansa? Oma kokemushistoriansa? Ja onneksi on paljon erilaisia keinoja, joilla oloa voi helpottaa. Tästä pääsisin loistavasti psykofyysisen fysioterapian teemoihin, mutta pidättäydytään vielä Ainossa…

Mitä ajattelet fysioterapiasta?

“Erityisiä kiinnostuksenkohteitani fysioterapiassa ovat kiputilat tuki- ja liikuntaelimistössä, erityisesti selkäkivut, niska-hartia seudun ongelmat sekä jalkaterän ongelmat. Mielelläni autan myös polvi- ja lonkkakivuissa, olkapääongelmissa, sekä kyynärpään ja ranteen kiputiloissa. Olen opiskellut paljon liiallisen stressin ja haitallisten uskomusten vaikutuksista. Ymmärrän, kuinka vaikeaa on muuttaa totuttuja toimintatapojaan. Osaan auttaa tässä prosessissa. Ymmärrän lasten ja ikääntyneiden fysioterapian erityispiirteitä ja otan oikein mielelläni vastaan ihan kaiken ikäisiä asiakkaita.”

Mitä ajattelet tulevaisuudesta?

“Mitä enemmän olen opiskellut, sitä enemmän huomaan, kuinka vähän tiedänkään! Tässä ammatissa en ole koskaan valmis, vaan aina voin oppia uutta!

Haluan työskennellä ammatinharjoittajana siksi, että minulla on vapaus tehdä juuri sellaista fysioterapiaa kuin haluan, ja kuin mitä asiakas toivoo ja mitä hänen tilanteensa edellyttää. Tämän polun valitseminen vaati itseltäni paljon rohkeutta luottaa itseeni ja siihen, että elämä kantaa. Olen todella ylpeä itsestäni ja kiitollinen että pääsen heti valmistuttuani työskentelemään Ilosille! Opintojeni aikana opiskelin PhysioPilates ohjaajaksi ja Naurujoogaohjaajaksi. Lisäksi olen opiskellut GreenCare perusteet. Seuraavaksi haluan opetella lisää manuaalisia hoitotekniikoita, kouluttautua jalkaterän ongelmien asiantuntijaksi, ja opetella nauramaan enemmän! Nauru on täynnä kuplivaa elämän energiaa. Itse olen usein turhan tosikko, ja päätin astua naurun polulle opetellakseni tuomaan lisää iloa itseni ja toisten elämään.

Pidemmällä tulevaisuudessa haluan erikoistua fysioterapian alalla, mutta vielä en tiedä, minne se polku tarkalleen vie. Tällä hetkellä minua kiinnostaa niin lasten- ja nuorten fysioterapia, äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia, psykofyysinen fysioterapia, koulufysioterapia kuin työterveysfysioterapiakin. Lisäksi haaveilen joskus yhdistäväni mukaan aiemman ammattini eli klinikkaeläintenhoitajan osaamista joko eläinavusteisen fysioterapian tai eläinfysioterapian muodossa.

Olen tosi kiinnostunut positiivisesta psykologiasta, tunne- ja tietoisuustaidoista, palautumisen merkityksestä, sekä luonnon parantavasta voimasta. Green Care -opintoni antavat valmiudet suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti hyödyntää luontoelementtiä hoitotyössä. Uskon että yhteys luontoon on ihmisen hyvinvoinnille erittäin merkityksellinen ja tämä näkökulma tulee varmasti ohjaamaan työtäni tulevaisuudessa.

Ehkä minua kuitenkin kaikista eniten minua kiehtoo ihmisenä olemisen moniulotteisuus. Se, miten ihmisen fyysinen keho, mieli sekä elämän eri osa-alueet vaikuttavat toisiinsa kokonaisuutena. On kerta kaikkiaan ihmeellistä, miten paljon meihin vaikuttavat erilaiset uskomukset, ajatus- ja käyttäytymismallit. Haluan olla mukana Sinun oman kasvusi ja kehityksesi polulla, osana auttamassa Sinua elämäsi kukoistukseen, elämään täysillä, tunnistaen omat rajasi, löytämään voimavarasi, ja tukea Sinua täyden potentiaalisi löytämisessä ja käyttöönotossa!”

Vau, ihana kuulla kuinka avoin Aino on erilaisille elämänpoluille, ja huomaan meissä olevan samaa kiinnostusta kaikkea mahdollista ja mahdotonta kohtaan. Erityisesti tässä pikkulapsivaiheessa, kun on paljon askareita, joita pitää vaan suorittaa, huomaan kaipaavani naurua ja ylipäätään huumoria elämään enenevässä määrin, ja mottoni onkin “pysy leikkimielellä” – sillä siinä missä me aikuiset elämme ruuhkavuosia, lapsemme elävät lapsuuttaan täysillä ja joka solullaan läsnäollen ja itseensä vaikutteita imien. Onko sinulla mottoa?

“Mottoni tai elämänohjeeni on Tommy Tabermanin sanoin:

Ihminen tarvitsee ihmistä

Ihminen tarvitsee ihmistä
ollakseen ihminen ihmiselle,
ollakseen itse ihminen.
Lämpimin peitto on toisen iho,
toisen ilo on parasta ruokaa.
Emme ole tähtiä, taivaan lintuja,
olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa.
Ihminen tarvitsee ihmistä.
Ihminen ilman ihmistä
on vähemmän ihminen ihmisille,
vähemmän kuin ihminen voi olla.
Ihminen tarvitsee ihmistä.

Kiitos Aino, kun valitsit ilosi ja toivon, että yhteinen taipaleemme jatkuu mielenkiintoisena, avoimena ja voimaannuttavana molemmin puolin.

Aino on tullut ilosi asiakkaille tutuksi elokuusta 2019 alkaen pilatestuntien ohjaajana, ja saamani palautteen mukaan ohjaajana tapahtunut kehitys on ollut upea matka kohta ammattilaisuutta. Olen onnellinen, kun saan vahvistusta tiimiini myös vastaanotolla.

Ilona Siitonen, ilosi yrittäjä